Wat is een sleutelverhaal?

Een sleutelverhaal is een audio-opname van maximaal 1 minuut, waarin iemand met (ooit) kanker op een persoonlijke wijze spreekt over leven met kanker. De spreker gaat in het bijzonder in op een specifieke gebeurtenis of een bepaald inzicht dat voor hem cruciaal is geworden in de omgang met kanker. Een sleutelverhaal verbindt de luisteraar letterlijk met iemands persoonlijke stem en boodschap. En nodigt uit tot luisteren.

Voorbeelden
Beluister hier twee voorbeelden van een sleutelverhaal.

Stuur je eigen sleutelverhaal op
Je kunt je eigen sleutelverhaal opsturen naar onze organisatie. Als dit verhaal voldoet aan een aantal voorwaarden, dan zorgen we er voor dat het te horen is in de Oncowand.

Bijeenkomsten
Op 7 november 2016 hebben we voor het eerst een bijeenkomst georganiseerd voor mensen die samen anderen hun sleutelverhaal onder begeleiding willen leren maken. De Stichting was te gast bij het Elisabeth Tweestedenziekenhuis te Tilburg.

Klik op het pijltje voor een instructie “Een sleutelverhaal maken”.

Een sleutelverhaal maken

De opname maken
Neem je verhaal op met een telefoon of ander digitaal opname-apparaat. De meeste mobiele telefoons hebben een audio-opnamefunctie (dictafoon). Zorg voor een stille omgeving! Sommige mensen vinden het fijn om het verhaal eerst op te schrijven en te oefenen. Anderen doen het zonder voorbereiding. Kies de manier die bij jou past. Het is niet erg als je pas na 5 seconden begint te spreken of de opname iets te lang duurt. We kunnen zo’n beginnetje en einde er eventueel afhalen om de opname strakker te maken. Vermijd in je sleutelverhaal het noemen van namen, woonplaats, of andere informatie die direct naar jou of anderen in jouw omgeving te herleiden is.

De opname versturen
Stuur je opname(s) naar info@oncowand.nl. We reageren binnen een paar dagen. Als het verhaal qua vorm nog niet helemaal voldoet, geven we je feedback die je kan helpen een nieuwe versie te maken. We behouden ons het recht voor om je verhaal niet op te nemen in de Oncowand, bijvoorbeeld omdat we het geen echt sleutelverhaal vinden. We hopen dat je hier begrip voor hebt.

Wat gebeurt er met jouw sleutelverhaal?
Na goedkeuring nemen we je verhaal op in de Oncowand en is het op www.oncowand.nl te beluisteren. Je geeft de Stichting Oncowand het gebruikersrecht van jouw verhaal. We gaan daar zorgvuldig mee om. Soms verspreiden we een sleutelverhaal via social media (Facebook, Twitter) om aandacht te vragen voor de Oncowand. Mocht je dat liever niet willen, laat ons dat dan gerust weten.

Vragen
Heb je nog vragen, mail ons: info@oncowand.nl